Artesana de la lana, Carla de Ruiter.
Tejedora e hiladora
Tejedora e hiladora
Oferim tallers de llana per a famílies o petits grups a l'aire lliure i en entorn rural.

Artesana de la llana, Carla de Ruiter.

Sobre l'ofici

    Oficis i tasques en el món de llana ...
  • Parlar d'ofici en les tasques llaneres és parlar d'ànima d'un treball. El mateix pasturatge, que està al començament de tota l'artesania de la llana, és una activitat on el propi pastor arriba a viure de tal manera vinculat a l'obra de les seves mans que crida a les ovelles pel seu nom. La transhumància implicava i implica de tal manera al pastor perquè són les vint-i-quatre hores del dia cuidant i protegint al bestiar. Són doncs, oficis amb ànima pròpia.
  • Tot comença en els mesos freds d'hivern a la recerca de pastures en zones més càlides del sud. A la tornada a casa es va imposant el nou "vestit" d'estiu més fresc i solt.
  • És important destacar que, històricament, la llana merina està molt unida a l'economia i història d'Espanya. Aquesta s'ha treballat exclusivament a Espanya fins a finals del segle XVIII quan es va permetre l'exportació d'animals d'aquesta raça a altres països. Avui dia es comercialitza en els cinc continents. La raça merina destaca principalment per la producció de llanes fines. És molt apreciada per elaborar peces en l'artesania de llana. Actualment ha perdut molt valor al nostre país la producció de llana de la raça merina.

Esquilador

Calçat especial de feltre i jute (o espart) per esquilar.

Fiesta de la esquila
comienza Esquilado

Esquila d’ovelles

Les ovelles necessiten un canvi de "vestit" davant la nova etapa primaveral. Això és aprofitat a favor seu per les persones camperoles. La llana es talla amb cura i es guarda per rentar un cop acaba l’ esquila de tota la cabanya.

L'esquilador té una afinitat especial amb les ovelles. En primer lloc, aquest vincle amb elles és a partir de la seva roba de treball i calçat. La persona esquiladora tracta de cuidar el frec amb l'ovella per evitar el desgast de la seva roba en el contacte amb l'animal. Quan es fa bé la tasca aquest desgast es limita al màxim a causa d'una perfecta harmonia entre la persona i l'ovella.

És notori que no tota llana és igual ni té la mateixa qualitat; només aquí a Espanya ja hi ha més de trenta races diferents, totes amb les seves qualitats diferents. Un esquilador, per la seva condició de "tocar" la llana aprèn especialment a valorar tots els matisos que té aquesta en les seves diferents races i fins i tot depenent de la part de l'ovella. No és igual tota la llana del velló; la part de l'esquena és la més apreciada per artesania, mentre les altres parts del velló serveixen per a farciment de coixins, matalassos...

Fiesta de la esquila

lana

comienza Lavado y secado de la lana

Rentat i assecat de la llana

En el rentat de la llana es tracta d'eliminar totes les restes que l'ovella ha anat adherint a la seva coberta. Cal fer-ho amb certa precaució per evitar que la fina pel·lícula de lanolina desaparegui del tot i amb ella una de les qualitats que fan de la llana un material particular i beneficiós d'abric per a les persones. Se solia fer en els rius i rierols ja que els sabons eren absolutament naturals i no perjudicaven l'ecosistema de ribera. Avui en dia és impensable aquesta activitat perquè tenim saturats totes les vies d'aigua i ja no poden assumir més contaminació per petita que aquesta sigui.

L'assecat de la llana també necessita molta precaució ja que la llana té gran capacitat d'absorbir humitat i li costa assecar-se. Sobre un bon canyís, a l'ombra, es permet l'airejat que afavoreix el seu assecat.

Lavado de la lana

lana

comienza Carda y peinado de la lana

Carda o pentinat de la llana

Per facilitar el procés de filar o enfeltrar necessitem cardar la llana neta i seca. Es tracta d'obrir les fibres d'aquesta i començar a donar-los un ordre, una direcció. Alhora es van eliminant restes de terra i brutícia que s'ha quedat tot i el procés de rentat. És una tasca imprescindible en el procés de la transformació de la llana.

Les cardes són unes eines que, en la seva forma més primitiva eren naturals ( cards o altres plantes que esgarrapaven les fibres ) i no necessitaven cap aparell, eren manuals. En quantitats petites de llana donen excel·lents resultats. Per processar quantitats més grans de llana podem utilitzar una cardadora de tambor.

L'ús de les cardes també permet barrejar fibres i colors per tal de crear un fil o un feltre molt personalitzat.

Cardado de la lana
Cardado de la lana

lana

comienza Hilado

Filatura

Filar significa torcer les fibres de la llana perquè, ordenades, alineades i mantenint la seva posició puguin ser transformats en un fil fort i del gruix que desitgem. Una manera senzilla de fer-ho és torçant les fibres amb els mans.

Un altre sistema i que va ser el primer estri per facilitar el procés de filat és una simple branca amb una altra branqueta transversal en 45 graus. És l'anomenada barra de gir.

Més endavant es va descobrir que la mateixa branca, en compte d'estar en posició horitzontal es podria col·locar en posició vertical i, ajudant amb un pes se la fa girar en l'aire; és el que s'anomena el fus, un avanç en el procés de filat. Encara avui dia és utilitzat en moltes països com instrument habitual per obtenir el fil, per molt difícil que sigui d'imaginar en els temps que vivim.

Durant l'Edat Mitjana, en diferents llocs del món es va descobrir la roda com a ajuda en diverses tasques, entre elles el filat, facilitant el procés de tal manera que permetia elaborar un fil continu. Ja era més àgil i més ràpid obtenir fil, però les rodes o filoses mai substitueixen els fusos que tant utilitzaven en les tasques per obtenir fil a casa.

En un primer moment s'elabora el fil. Després d'aquest primer filat s'uneixen 2, 3, 4 o més fils torcent-los amb un torcedor. És un estri senzill, similar en ocasions al mateix fus de filar. Aquest torcedor girarà en direcció oposada al gir que tenia el propi fil quan es va filar. Amb aquesta operació s'obté un fil més fort, més homogeni i més equilibrat causa de la seva torsió.

Husos

Diversos tipus de fusos per filar.

Rueca de hilar

lana

comienza Tintoreo

Tints naturals

És el procés de coloració de la llana. Es pot tenyir la llana sense filar per fer feltre o per fer el procés de filar més creatiu, permetent que es puguin barrejar colors amb les cardes i posteriorment el seu filat.

Quan s'ha obtingut una certa quantitat de fil, és a dir, quan el fus o la bobina estan plenes es fan madeixes per començar el tintat de la llana. La debanadora és l'eina que facilita la formació de madeixes. Les terminacions del fil sempre han d'estar amb nusos molt fluixes; fils amb nusos molt forts impedeixen que el tint impregni el fil.

Es poden tenyir les madeixes en cru per obtenir unes llanes més uniformes. El tint natural aconsegueix colors amb certa vida pel fet que mai és homogeni el color, té matisos.

Des d'antany, en el procés del tintar es preparen les madeixes mordentant la llana per fixar els seus colors, és a dir, tractant de fer-les resistents a l'exposició de la llum. Al temps s'obtenien diferents colors del mateix bany de tint. És freqüent que la gent coneguin els tints utilitzats en la seva regió; molt coneguts són la rubia tinctórea , la closca de la nou, la Isatis tintórea ...

Posteriorment, a les madeixes tenyides se'ls poden donar un bany en mescles àcides o bé bàsiques -químicament parlant-, per aclarir o enfosquir respectivament seu color.

Avui en dia cada vegada relativitzem més la necessitat de fer resistent a la llum els fils o teixits ja que es poden tornar a tenyir tota vegada, ja que es coneixen els fascinants processos d'obtenció de colors basats o referits a la natura.

Finalment, es de destacar que hi ha moltes i variades possibilitats per aconseguir donar color a la llana. Destaquen entre les més importants, ecoprint, bàtik, tint lligat, tint solar...

Tintoreo

lana

comienza Tejido

Teixit

Les madeixes tenyides o les madeixes naturals es converteixen en cabdells per treballar el teixit dels fils. El més habitual per teixir són les agulles de mitja o de ganxet. En l'ofici de teixir es treballa amb telers d'alt i baix lliç dependent de la funció que tindrà el teixit en la vida quotidiana, per exemple, si va a ser més aviat decorativa o com a teixit de la llar, fins i tot per a la indumentària personal.

La base del teixit en telers sempre és un ordit i una trama. La ordit forma els fils col·locats d'una manera perfecta paral·lelament, i la trama és formada per l'anar i venir de les llançadores amb fil que solen estar guiades per les mans. Aquesta acció unifica ordit amb trama.

La naturalesa rítmica i repetitiva de teixir és calmant, reconfortant i contemplativa. No és difícil imaginar que teixir és com una pràctica d'atenció plena, o potser una forma de meditació. Investigacions en neurociència mostren que teixir i altres formes d'artesania tèxtil com la costura, el teixit i el ganxet, tenen molt en comú amb l'atenció plena i la meditació; es reconeix que totes tenen un impacte positiu en la salut mental i el benestar.

Tejido de la lana
Tejido de la lana

lana

comienza Enfieltrado

Enfeltrar

El feltre és el teixit més antic que es coneix. Aquesta modalitat de transformació de la llana no necessita ordit ni trama, simplement són fibres de llana que per les seves característiques peculiars, amb determinats moviments en un mitjà de sabó i aigua s'uneixen, es enfeltra. El feltre no s'ha descobert, diuen que sorgeix...

Les restes més antigues de feltre s'han trobat en països asiàtics i tenen prop de 2.500 anys d'antiguitat. Probablement la tècnica de feltre sorgeix en aquestes nacions i és la més antiga forma d'elaboració tèxtil.

Aquesta combinació d'aigua, sabó juntament amb un rítmic moviment (per exemple, fregant o amb rodets) fa que la llana es converteixi en feltre; es enfeltra. Recordem com un jersei de llana rentat a la rentadora a una temperatura massa elevada o amb massa sabó s'encongeix i es queda molt rígid.

Cada fibra de llana té escates. Mitjançant l'ús d'aigua calenta, sabó i moviment es facilita que les fibres es vagin enganxant i formant un teixit compacte; sorgeix llavors un teixit totalment nou.

El feltre és un procés natural en què mai es pot determinar per endavant el resultat. Són diversos factors els que influeixen en el procés. La velocitat i la força en el moviment tenen la seva influència sobre la flexibilitat del feltre, la mida i fins al conjunt de colors enfeltrades entre si. Altres fibres que poguéssim incloure potser no enfeltren, però sí que poden quedar atrapats en el treball del feltre.

Hi ha diferents tècniques de crear feltre. El resultat dependrà de la tècnica utilitzada, el sabó, l'aigua, les agulles de enfeltrar o el nuno feltre. Les possibilitats de crear amb feltre són il·limitades i es pot fer un feltre com antany com les capes de les pastors o bé fer les peces contemporànies més sofisticats. Convé saber que és un teixit que aïlla tant per al fred com per la calor i és també un teixit que transpira.

Finalment, en l'elaboració del feltre igual que altres tasques de la llana, els moviments poden ser meditatius per la seva repetició i la seva simplicitat. D'una banda són terapèutics en si mateixos donada la seva pròpia dinàmica de transformació i, d'altra banda, amb molta facilitat es poden aconseguir peces boniques a l'abast de tots permetent la creativitat personal.

Fieltro
Fieltro
Fieltro

lana

Español English Catalán